Helenaveen

Helenaveen is een mooi dorpje tussen natuurgebieden de Deurnese Peel en de Mariapeel. In dit prachtige gebied krijg je meteen zin om te fietsen en wandelen. Helenaveen is zo’n 150 jaar geleden ontstaan doordat arbeiders hierheen kwamen om turf te winnen. Voor de turfontginningen werden verschillende kanalen gegraven. Deze stonden in directe verbinding met de hoofdvaart, waardoor afvoer van turf per schip mogelijk was. Aan de Helenavaart vind je diverse terrasjes waar je lekker kunt eten en een terrasje kunt pakken. Helenaveen biedt ook plaats voor een overnachting, zoals de OranjeHoeve. Sinds 2008 gebruiken wij deze monumentale hoeve als bed&breakfast.
Door de vele mogelijkheden en de 2 natuurgebieden op loop afstand, is Helenaveen het perfecte beginpunt voor je fiets- of wandeltocht.

Koninklijke hoeves

Wie langs de Helenavaart rijdt ziet al snel een aantal oude monumentale boerderijen. Hier is de OranjeHoeve er één van. Rond 1900 raakte het turfsteken steeds meer op de achtergrond. Tijd voor iets nieuws! Het gebied aan de Helenavaart werd een agrarisch gebied. Er werden tuinderijen en boerderijen gebouwd. Tussen 1908 en 1920 werden de koningshoeves met steun van het Koning Willem III fonds gebouwen. Vandaar de Koninklijke namen.
OranjeHoeve is gebouwd in 1912. Al die tijd is onze hoeve in gebruik geweest als rundveebedrijf. Na een grondige verbouwing werd de OranjeHoeve in 2008 feestelijk geopend als bed&breakfast.

Toerisme

Helenaveen en Griendtsveen zijn mooie oude dorpjes waar veel te beleven is. De echte natuurliefhebber hoeft zich hier niet te vervelen, maar ook voor een dagje naar het bos met de kinderen is dit een prima plek! In de omgeving zijn genoeg activiteiten voor jong en oud. Naast het fietsen en wandelen kun je ook solexen, tandems of scooters huren. Of geniet je liever op een terras van de mooie omgeving? In dit gebied zijn verschillende terrasjes waar ook de bourgondiërs onder ons zich prima zullen vermaken.

OranjeHoeve